Noordiklezing – een terugblik

Vorige week was alweer de vijfde Noordiklezing.  Deze keer geen grote naam, maar wel iemand met een goed verhaal.  En nieuwsgierig naar dat verhaal kwamen tientallen mensen naar de collegezaal van de Noordikslaan. Frank Mulder heeft een tijd geleden het boek ‘De Geluksmachine’ geschreven en de grote lijnen uit dit boek kwam hij uit de doeken doen.   

De lezing had in het begin een flinke cultuurkritische inslag. De technologisering en economisering van de samenleving begint de mens in beslag te nemen, de natuur uit te putten en toch vindt menigeen het lastig om daarin een gezonde balans te vinden.  We omarmen massaal de technische mogelijkheden die er zijn, zoals bijvoorbeeld social media. Maar wat velen niet beseffen, is, dat de makers hiervan dankzij de technologie kunnen meten wat onze diepste drijfveren in het leven zijn en daarop inspelen, zonder dat wij ons daarvan altijd bewust zijn.

Big brother

We willen erkenning en daarom is het hebben van zoveel mogelijk ‘volgers’ en ‘vrienden’  op bijvoorbeeld Facebook erg fijn. Maar zit daarin niet een flinke dot ‘schijn’?  Zoveel échte vrienden als de gemiddelde Facebookgebruiker heeft niemand! We willen veiligheid en accepteren daarom maar dat er een ‘big brother’ en vele ‘little brothers’ beginnen te ontstaan. De overheid houdt ons scherp in de gaten, het bedrijfsleven houdt ons scherp in de gaten …..én we houden elkaar scherp in de gaten. Veiligheid begint daarmee hand in hand te gaan met massaal ‘wantrouwen’.  Veel mensen raken langzamerhand ‘overprikkeld’ en krijgen last van infobesitas, burn-out of ervaren in dit alles een gevoel van gemis, van leegte, omdat ze niet aan het ‘goede leven’ toekomen.

Frank Mulder wist de toehoorder op een leuke en erg interactieve wijze mee te nemen met zijn boodschap.  Er ontstond al snel een boeiend gesprek onder elkaar.

Het ‘goede leven’

Na de pauze vertelde Frank hoe we dan wel het ‘goede leven’ kunnen leven. Hij vertelde over zijn eigen leven (hij woont in een woongroep in Utrecht en vangt veel mensen op die ‘tussen wal en schip’ zijn geraakt) en dat heeft zijn leven er allesbehalve gemakkelijker op gemaakt, maar wel beter. ‘Je kunt het goede leven leven’, aldus Mulder. ‘Door om te zien naar je naaste en omhoog te zien naar je Schepper. Het grote gebod uit de bijbel, zeg maar: ‘’Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf”. Dat geeft het leven glans en daardoor weet je de ‘hyperrealiteit’ van ons dagelijks leven in het juiste perspectief te plaatsen.

We mogen terugzien op een boeiende lezing.

Bekijk ook de foto’s die van de lezing gemaakt zijn in het fotoalbum